Palveluympäristö voidaan jakaa eri ympäristöulottuvuuksiin:
- ulkoinen
- palvelupaikan sijainti
- maisema ja muu ulkoinen suunnittelu
- opasteet, väylät ja pysäköinti
- sisäinen
- palvelupaikan visuaalinen ilme
- pohjapiirustus
- laitteet
- ilman laatu ja lämpötila
- musiikki ja muut aistittavat asiat, tilan ambienssi
Grönroos esittelee kirjassaan myös laajennetun version palvelumaisemasta. Siinä asiakkaan ja henkilöstön välinen vuorovaikutus luetaan mukaan palveluympäristöön. Asiakkaiden kokema palvelun kokonaislaatu muodostuu siis sosiaalisten ja fyysisten elementtien yhdistelmästä. Asiakkaan saama palvelu on siis yhtä lailla kiinni palveluhenkilöstön viihtyvyydestä fyysisessä tilassa, ja se vaikuttaa suoraan heidän kykyynsä palvella asiakkaita hyväntuulisesti ja onnistuneesti. Laajennettuun malliin on lisätty myös henkilökohtaiset kokemukset muista palvelumaisemista sekä ns. spatiaalinen konteksti, eli esim. tilassa olevien ihmisten määrä ja kuinka se vaikuttaa tunteisiin, viihtymiseen. (Grönroos, s. 435-437.)
Palveluympäristöä voidaan kehittää nimenomaan fyysisten ominaisuuksien sopivuuden kautta. Asiakkaan kokemaa palvelupolkua voidaan helpottaa monilla asioilla; asiakkaan käyminen tilassa voidaan tehdä mahdollisimman sujuvaksi ja helpoksi opasteilla, selkeillä väylillä ja tilan sekä tuotteiden loogisella järjestyksellä. Ympäristöä voidaan tehdä miellyttäväksi ja viihtyisäksi myös sopivan taustamusiikin, valaistuksen ja yleisen visuaalisen ilmeen yhteispelillä. Tärkeää olisi pystyä luomaan kokonaisuus, jossa asiat tapahtuvat luonnostaan, ilman että asiakas tai henkilöstö joutuu poukkoilemaan paikasta toiseen palvelupolun varrella. Laitteisto ja työpisteet tulee suunnitella toimiviksi kokonaisuuksiksi, joissa henkilöstön on mahdollisimman helppoa toteuttaa itseään palvelutilanteissa.
Sovelletaan laajennettua palvelumaisemaa edellisissä blogeissa kuvailemaani palveluun, ravintolassa ruokailemiseen. Ravintolaan tuleva asiakas ja palveluhenkilöstö tapaavat lähes samantien. Asiakas tulee sisään, huomaa narikan johon jättää takkinsa, ja kävelee selkeintä kulkuväylää pitkin alueelle, jossa huomaa kyltin pöytiinohjaamisesta. Asiakasta johdattelee kyltti, jossa pyydetään odottamaan henkilökunnan saapumista. Palveluhenkilöstöllä on tässä tapauksessa suora näköyhteys alueella, jossa asiakas odottaa. Hänet toivotetaan tervetulleeksi ja ohjataan pöytään. Tässä tapauksessa voidaan tilanteen salliessa jopa tiedustella asiakkaan toiveita; mihin osaan ravintolaa hän haluaisi. Ravintola on jaettu kahteen osaan, baari- ja ruokailualue. Baarin puolella on enemmän melua ja vilskettä, ruokailupuoli on tunnelmaltaan rauhallisempi. Taustamusiikki on tunnelmaa luovaa, ei häiritsevää. Kun asiakas on saatu pöytään, annetaan hänelle aikaa tutustua ruokalistaan - juomaa saatetaan tarjota jo tässä vaiheessa, jotta varsinainen tilauksen jälkeinen odottaminen on mielekkäämpää. Samalla asiakas tutustuu aisteillaan sisustukseen ja ympäristöönsä, henkilöstön pukeutumiseen ja käytökseen. Hän luo nopeasti ensikäsityksen paikasta ja saamastaan palvelusta, mikä tulee vaikuttamaan käynnin onnistumiseen kokonaisuudessaan. Palveleva tarjoilija taas yhtä lailla tunnustelee asiakasta ja määrittelee mielessään, minkälainen tämä on. Sisäiset reaktiot ovat käynnistyneet jo ensikohtaamisen aikana. Tapahtuu joko lähestyminen tai karttaminen; lähestymiseen liittyy tilanteeseen sitoutuminen, viipyminen ja hetkestä nauttiminen - karttamiseen päinvastaiset reaktiot. Vuorovaikutuksen perusteella asiakkaalle muodostuu käsitys kokonaispalvelun laadusta, joka on kaikkien palveluhetkien ja kokemusten yhteissumma. Siihen on varmasti vaikuttanut palvelun sujuvuus, paikan fyysinen viihtyisyys ja vuorovaikutus henkilöstön kanssa. Tämän perusteella asiakas joko tulee takaisin ja kenties suosittelee ravintolaa ystävilleen, tai, kokee ettei kys. paikkaan enää tarvitse mennä.
Lähteet:
Grönroos, C. Palvelujen johtaminen ja markkinointi. WSOY 2009.
Luentodiat.